Bolile la porumbei – aspecte pe care trebuie sa le cunosti

O pasare care prezinta o rezistenta destul de crescuta la boli, porumbelul, nu va avea probleme de sanatate atunci cand este adapostit intr-un mediu curat, care sa fie aerisit corespunzator si bine uscat.

Munca pe care trebuie sa o depuna columbofilii este una destul de intensa, pentru ca bolile infectioase sunt cele mai de temut. In orice caz, prin vaccinare, respectiv prin tratare, se pot preveni cele mai multe afectiuni. Este foarte important ca orice boala sa fie descoperita in prima faza.

Pentru a alege cele mai potrivite medicamente pentru porumbei, trebuie sa identifici mai intai afectiunea cu care se confrunta, de preferat sa ceri consultul unui veterinar pentru asta. Gasesti mai departe enumerate cateva dintre afectiunile cel mai frecvent intalnite in randul lor, alaturi de cateva informatii ce le privesc.

  • Variola

Aceasta afectiune cu caracter infecto-contagios se manifesta prin eruptii modulare la nivelul pielii, respectiv pe mucoasa buco-farangiana a porumbeilor. Atunci cand se manifesta doar la nivel de piele, se vor usca deja dupa 7 zile, respectiv o solutie este badijonarea lor cu tinctura de iod.

Foarte mare atentie! Atunci cand eruptiile apar pe mucoasa faringiana, porumbeii vor muri prin asfixiere. Este o afectiune problematica, dat fiind ca se transmite atat direct, cat si indirect. Iata  de ce trebuie sa intervii imediat cum o identifici. Se transmite si pe cale digestiva si cutanata si prin intermediul insectelor de tipul tantarilor, a capuselor.

Cum vei proceda? In cazul pasarulor sanatoase care traiesc intr-un porumbar contaminat, se va realiza vaccinarea. Pe cele care sunt afectate trebuie sa le izolezi pentru a le trata. Recomandat este ca cei infectati sa nu mai fie folositi pentru imperechere. Trebuie sa iei toate masurile necesare de protectie contra bolilor periculoase.

  • Ornitoza

De asemenea o afectiune infecto-contagioasa, aceasta are ca surse de infectie pasarile purtatoare. Germenii sunt eliminati prin materiile fecale, prin laptele de gusa, secretii nazale si lichid lacrimal. In caz de ornitoza, porumbeii vor fi somnolenti si fara pofta de mancare, mereu insetati, cu respiratia ingreunata. Este necesara tratarea lor imediata cu antibiotice. Gasesti medicamente in acest sens pe produsecolumbofile.ro.

  • Trichomonoza

Aceasta boala infectioasa prezinta de obicei simptome vizibile in cazul pasarilor mature. In conditiile in care au o imunitate scazuta, din cauza stresului spre exemplu, pasarea va fi afectata daca numarul de tricomonade creste.

Penajul lor va fi zburlit, vor prezenta o sete exagerata, iar apa din care vor bea si puii va fi infectata. Pentru acestia din urma sunt deosebit de sensibili la boala, riscul in cazul lor va fi cu atat mai mare. Administrarea medicamentelor potrivite se va realiza prin apa, intr-un dozaj corespunzator.

  • Coccidioza

Este boala umezelii, a mizeriei. Cu toate ca toti porumbeii sunt purtatori ai acesteia, in cazul celor maturi poate sa fie dezvoltata imunitate contra acesteia. E foarte important ca mediul in care traiesc sa fie curat, aerisit si uscat.

Dintre simptomele prezentate de porumbeii infectati, penajul zburlit, setea exagerata si ouatul intarziat in cazul femelelor sunt cele mai frecvente. E optim sa se foloseasca gratare pentru a evita contactul cu excrementele. Hrana se va administra in vase speciale, iar medicamentul indicat de medic va fi administrat in dozele potrivite.

Sunt doar cateva dintre afectiunile cu care porumbeii se pot confrunta. Orice semn care indica o neregula privind starea de sanatate a acestora trebuie tratat cu seriozitate. Pentru medicamente eficiente si tratamente profesionale, acceseaza produsecolumbofile.ro.

Leave a Reply