In ultimele decenii, acceptarea publica a relatiilor si a casatoriilor dintre persoane de acelasi sex a crescut constant. Daca un sondaj realizat in 1970 in SUA arata ca 70 % din americani erau impotriva relatiilor homosexuale, astazi, aceste relatii sunt acceptate de marea majoritate a americanilor.
Chiar daca in Romania ultimilor ani s-a creat o disputa puternica intre sustinatorii LGBT si cei a familiei traditionale, este important de cunoscut cateva aspecte interesante legate de comunitatea LGBT.
1.Homosexuali tind sa aiba un nivel mai mare de educatie
Potrivit Institutului Williams, de la Universitatea California din Los Angeles, aproximativ 46% dintre cei care au relatii de acelasi sex detin diploma de absolvent a unei facultati. Acest lucru nu ar parea surprinzator daca nu am tine cont ca numarul cuplurilor heterosexuale este aproape de 30%.
- Cea mai veche organizatie pentru drepturile LGBT dateaza din 1950
Majoritatea oamenilor tind sa creada ca miscarea pentru drepturile LGBT este una relativ recenta. Dar cea mai veche organizatie a fost infiintata in secret, in America, de catre un comunist intr-o perioada in care era ilegal ca homosexualii sa se adune in public, termenul “drepturile homosexualilor” nu exista, iar Asociatia Psihiatrica Americana a clasificat homosexualitatea drept o boala mintala.
Harry Hay, de 48 de ani, un barbat casatorit si cu copil, a infiintat Fundatia Mattachine cu alti sapte barbati in anul 1950. Timp de cativa ani, grupul a organizat intalniri intre homosexuali (barbati si femei).
In anul 1953, conducerea acestei organizatii a demisionat in masa, in timpul miscarii anticomuniste Red Scare, de teama ca organizatia ar putea fi compromisa sau mai rau, ar fi investigata.
- Transsexualii sunt ceva obisnuit in unele culturi
Vorbind despre transsexuali si travestiti, cei care se identifica ca un alt gen decat cel biologic, trebuie sa recunoastem ca s-au confruntat si probabil vor continua sa se confrunte cu probleme pana vor fi acceptati in societate. Acestia pot fi deosebit de vulnerabili la agresiuni si abuzuri si, prin urmare, au un risc mult mai mare de sinucidere. Cu toate acestea, persoanele transgender au fost vazute total diferit in multe culturi din trecut si din prezent.
Cultura traditionala hawaiana recunoaste existenta unui al treilea gen numit “mahu” sau „hina”, care contine atat aspecte legate de sexualitatea barbatilor cat si a femeilor. Aceste persoane nu doar ca nu sunt considerate anormale, dar au si anumite avantaje – fiind angajati sa ii educe pe elevii transgender .
De asemenea, guvernul din India a recunoscut oficial al treilea sex in 2014 iar Franta a facut in mare parte acelasi lucru in 2015 (al treilea sex fiind numit “neutru”).