Cum te poate ajuta un psiholog pentru terapie copii

De cate ori nu am auzit de la parinti sau apropiati de-ai nostri vorbe precum ”Bataia e rupta din rai” sau „Unde da mama, creste”? Astfel de povete probabil că am primit cu totii in copilarie sau am auzit in periplurile noastre la tara sau la alte rude. Toate aceste concepte sunt astazi depasite, psihologii fiind de parere ca nu cu bataia se face educatia copilului.

Pe de alta parte, sunt si cazuri in care copiii nostri au nevoie de sprijin si indrumare in viata fara sa fi facut vreo pozna sau fara sa aiba un comportament neadecvat. Astfel, diferite deficiente, incepand de la cele de vorbire, pana la cele de comportament, trebuie observate din timp, pentru a putea fi corectate cu ajutorul unui psiholog pentru terapie copii. Ne poate ajuta insa un specialist sa vorbim cu copilul nostru mai bine decat o fac mami si tati? Vom vedea in randurile ce urmeaza.

Deficitul de atentie poate fi corectat

Ne miram ca unii copii sunt total neastamparati si nu pot fi tinuti in frau sub nicio forma. Acest lucru ne poate indica o stare de hiperactivitate, care poate fi mai usor controlata, in cazul in care apelam la un psiholog pentru terapie copii. Probabil ca am observat cum, de multe ori, o persoana straina care vorbeste cu propriul nostru copil poate avea uneori un efect neasteptat in reactiile acestuia. Asa stau lucrurile si cu psihologii, care, nu doar ca au capacitatea de a asculta si a observa atent copilul, dar ne pot trasa si unele directii de urmat, astfel incat lucrurile sa poata fi corectate si nu agravate.

Agresivitate verbala

O alta problema la copii si in special la adolescenti este agresivitatea verbala. Aceasta poate avea cauze multiple, iar una dintre acestea poate fi accesul uneori nelimitat la desene animate si programe TV, care nu de putine ori abunda in expresii si scene vulgare. O alta cauza a acestui comportament pot fi unele experiente familiale, in care a asistat la certuri intre parinti sau la injurii ale altor membri ai familiei. Toate aceste lucruri pot fi de asemenea corectate prin munca unui psiholog, la care un rol hotarator il poate avea si schimbarea comportamentului parintilor, daca este cazul.

Performante in scadere la scoala

Nu in ultimul rand, odata cu inaintarea in varsta, putem observa unele fluctuatii in ceea ce priveste performantele copiilor nostri la scoala. Indiferent ca este vorba despre intrarea intr-un anumit anturaj, aparitia unor diverse tentatii, precum jocurile pe calculator sau, pur si simplu, lipsa de atentie sau oboseala, pot fi tot atatea cauze pentru care copilul nostru sa inregistreze un recul in ceea ce priveste notele din catalog. In acest caz, psihologul specializat in terapia copiilor ne poate identifica in primul rand cauzele si, mai apoi, poate oferi solutii pentru readucerea copilului nostru la performantele de odinioara.

Leave a Reply