Mai multa flexibilitate, cu sistemele de role inteligente

Aparitia rotii a reprezentat unul dintre pasii imensi facuti de om spre dezvoltare. Devenita astazi piesa esentiala care asigura locomotia, indiferent ca vorbim despre masini, trenuri sau chiar avioane, nu trebuie sa uitam insa ca roata a fost, inca de la inceputurile ei, folosita pentru mutarea unor greutati mari dintr-un loc in altul.

Indiferent ca vorbim despre folosirea bustenilor intregi, iar mai apoi a rotilor din lemn, acestea erau utilizate cu succes pentru constructii si, mai apoi, pentru vehiculele cu tractiune animala.

De aproape un secol insa, avem sisteme de roti si de role folosite cu succes in comert, dar si in alte domenii de activitate, in care avem nevoie de depozitarea si transportarea marfurilor dintr-un loc in altul.

De asemenea, astazi nu mai putem concepe supermarketurile fara cosurile pe role, dupa cum nici asezarea marfurilor pe raft nu s-ar putea face fara sprijinul nemijlocit al carucioarelor de marfuri, motorizate sau actionate electric.

De mai bine de 90 de ani, producatori de prestigiu, precum Tente, incearca sa aduca inovatii si noi moduri de folosire a sistemelor de role, astfel incat transportul marfurilor, al persoanelor si al substantelor fragile sau periculoase sa se faca mai eficient, mai silentios si cu un consum cat mai redus de energie.

In acest sens, au fost brevetate sisteme de role inteligente, care pun in valoare absolut toate avantajele noilor tehnologii.

Avem roti actionate mecanic, eletric sau chiar electronic, de la distanta, care pot transporta aproape singure incarcaturi impresionante. De asemenea, avem sisteme de role care se pot misca independent, dar si coordonat, la o simpla actionare a unei clapete.

In aceasta categorie se incadreaza si sistemele de role cu blocare totala sau partiala, precum si role pivotante cu blocare dependenta de sarcina. Ce inseamna insa role pivotante si ce rost au sistemele de blocare?

In primul rand, rolele pivotante sunt acelea care se pot misca in aproape orice directie, in functie de impulsul sau de greutatea care actioneaza asupra lor. Un sistem de role pivotante libere se intalneste, spre exemplu, la carucioarele de cumparaturi din magazine.

Acestea sunt ideale pentru spatii deschise, in care nu avem nevoie de un control tocmai precis al mini-vehiculului pe roti. Nu la fel stau insa lucrurile atunci cand vorbim despre transportul bolnavilor in spital sau al unor echipamente medicale sensibile, dintr-un salon in altul.

In acest caz, avem nevoie de un sistem de role care sa ne asigure o directie buna, avand in vedere culoarele inguste in care se deplaseaza, dar si de o acuratete a miscarilor, pentru a fi siguri ca virajele sunt luate fara a produce pagube materiale sau vatamari corporale ale pacientilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Piese auto online – un avantaj pentru toti soferii
Next post Transportul de marfa – eficienta si siguranta