Modul in care ne pastram si tranzactionam banii a evoluat mult in ultima perioada. De la clacicele depozite in banca si alte instrumente bancare, precum cecurile sau obligatiunile, am ajuns astazi sa avem parte de bani electronici, pe card, sau de bani virtuali, o aparitie noua in peisajul economic. Cu o vechime de aproape un deceniu, monedele virtuale au capatat astazi din ce in ce mai multi adepti, mai ales pe fondul profiturilor pe care le genereaza acestea.
Astfel, daca in urma cu un deceniu, la aparitia acestora, un Bitcoin era evaluat la o treime dintr-un dolar, astazi, acesta a ajuns sa fie ranzactionat cu peste zece mii de dolari. Faceti singuri calculele si vedeti cat este rata profitului pentru cineva care a avut banii depusi in banca si unul care a ales sa investeasca in Bitcoin.
Tranzactionare in doi pasi
De aici insa pana la a face tranzactii cu monede virtuale, mai avem doar cativa pasi de facut. Odata ce ai apelat la unul dintre site-urile specializate in asa ceva, veii vedea ca pe BitWin.ro, lucrurile devin foarte simple. Practic, prin intermediul acestora, te poti apuca de tranzactii in doi pasi extrem de simpli. Iti deschizi o adresa Bitcoin sau pentru orice alta moneda virtuala si poti spune ca ai intrat in lumea tranzactiilor de monede virtuale.
Te vei intreba insa unde sunt stocati banii, din moment ce ei nu se regasesc in conturi si nici in depozite la vreo banca anume? Mai mult, ei se pot tranzactiona de la bancomate speciale, insa nici acolo nu vei putea scoate sau introduce monede in fizic. Tot ceea ce se vede este o urma a unei tranzactii efectuate. In fond, aceasta este tot ceea ce ai nevoie pentru a efectua operatiuni cu Bitcoin sau cu orice alta moneda.
Portofel virtual si cheie privata
Pentru a-i avea permanent la purtator, banii sunt pastrati intr-un portofel care, asa cum probabil ati intuit, este tot virtual. El functioneaza sub forma unei chei private, care le ofera utilizatorilor posibilitatea de a efectua operatiuni cu acest tip de monede. Pentru mai multa siguranta, aceste portofele virtuale sunt concepute cu o cheie privata si una publica. Practic, cu ajutorul acestei chei, putem trimite o anumita suma de bani unui alt utilizator.
Fara banci, fara intermediari si, mai presus de toate, fara costuri suplimentare generate de comisioane si transfer bancar pe sistemul clasic. Nu este mai putin adevarat ca, odata ce detii secretul unei astfel de chei, el nu trebuie impartasit nimanui. Este asemenea unui cod de card, care, odata dezvaluit altcuiva, acesta poate face operatiuni in locul tau.
In fond, un portofel privat nu este altceva decat un mic soft instalat pe calculatorul tau personal, care iti va oferi acces la suma proprie de Bitcoin sau alte monede. Acest soft se poate regasi pe desktop, pe mobil sau chiar pe un stick de memorie.