Senzorii de care are nevoie masina ta pentru a avea parte de un randament optim

Specialistii sunt de parere ca un pas important in evolutia masinilor din ultima perioada a fost marcat de dezvoltarea senzorilor care monitorizeaza sistemele macanice. Acestia au scopul de a inregistra in permanenta datele si de a le transmite mai departe, catre afisajul de bord.

De departe mecanicii sunt cei care apreciaza cel mai mult prezenta senzorilor, intrucat nu se mai confrunta cu dificultatea de a detecta defectiunea. Tot ce trebuie sa faca acum este sa se conecteze la computerul de bord si sa inteleaga informatiile afisate de catre acesta.

De regula, atunci cand senzorii identifica ca ceva nu este in regula, trimit un cod catre unitatea centrala, cod care va ramane in memoria acesteia pana in momentul in care un specialist il va interpreta.

Un mecanic cu experienta este in stare sa afle sursa codului si sa remedieze defectiunea. Prin urmare, se poate afirma ca senzorii au contribuit semnificativ la randamentul si fiabilitatea unei masini, insa, din nefericire, nu se gasesc la orice model, in mod cert nu la cele vechi.

Senzori prezenti la orice model de masina

Dupa cum probabil stii deja, unii senzori se gasesc standard pe majoritatea masinilor, unii dintre acestia fiind chiar ceruti de normele in vigoare.

Este si cazul senzorilor de presiune pentru anvelope, care au devenit obligatorii din anul 2014, fiind o conditie necesara pentru a trece ITP-ul, inclusiv RAR-ul. Daca esti interesat, poti arunca o privire in cadrul paginii senzoripresiune.com.

De asemenea, senzorii de oxigen sunt importanti pentru a controla emisiile de la teava de esapament, diminuand astfel gradul de poluare.

In categoria senzorilor standard se inscriu cei necesari sistemului ABS, care te atentioneaza in momentul in care o roata nu ruleaza in mod corect. Se previne astfel o problema care ar putea avea consecinte grave.

Te intrebi poate ce rol are senzorul pentru pozitia clapetelor pistoanelor? Acestea monitorizeaza pedala de acceleratie si presiunea exercitata pe aceasta, comparand-o ulterior cu cantitatea de combustibil trimisa catre motor.

Senzorii pentru fluxul de aer sunt o prezenta constanta in cazul masinilor care utilizeaza sisteme de injectie cu carburant multiport. Functia lor este cea de a controla cantitatea de aer, asigurand performante optime, printr-un amestec potrivit de combustibil si aer.

Cei care iti indica faptul ca timpul de aprindere are viteza corecta sunt senzorii de presiune absoluta pentru galerie. Acestia contribuie la functionarea autovehiculului in conditii normale.

Trebuie amintiti si senzorii de pozitie a arborelui cotit, extrem de importanti pentru orice masina care nu se foloseste de distribuitor.

Senzori optionali pe care ii poti avea in vedere

Asa cum am mentionat mai sus, in momentul in care vrei sa achizitionezi o masina noua, aminteste-ti ca aceasta nu va veni dotata cu toti senzorii. Daca nu tii cont de acest lucru, ai putea ramane dezamagit.

Exista o anumita categorie de senzori, asa zisi suplimentari, care sunt inclusi in categoria imbunatatiri si sunt prezenti numai pe modelele noi. Atunci cand lipsesc, pot fi adaugati contra cost. Uneori este posibil ca acestia sa aiba nevoie de anumite componente suplimentare, deci nu ar fi rau sa te documentezi inainte de a comanda ceva.

Senzorii de parcare fac parte din clasa de senzori optionali. Daca inclini balanta catre acestia, vei avea nevoie de camere video, iar senzorii te vor avertiza atunci cand te afli in apropierea oricarui obstacol.

Chiar daca toate masinile trebuie sa treaca prin anumite revizii periodice, de cele mai multe ori senzorii nu sunt verificati.

Tocmai din acest motiv este indicat sa apelezi la un specialist care intelege acesti senzori si stie sa interpreteze codurile despre care am vorbit mai sus. Este mult mai intelept sa fii preventiv, intrucat vei scapa de situatii nedorite sau de bani cheltuiti aiurea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Trolerele pentru copii sunt ideale pentru vacantele petrecute alaturi de toata familia
Next post OVB Romania asigurari de viata