Sindromul ovarelor polichistice – cauza si tratamente

Principala cauza a infertifilitatii de tip anuvolatorie este sindromul ovarelor polichistice – SOPC. Aproximtiv 15% dintre femeile care sunt la varsta reproductiva sunt afectate de acesta.

Aceasta afectiune se refera la dezechilibrul de tip endocrin. Ajunge ca in organism sa existe un raport LH/ FSH(LH – hormon luteinizant; FSH – hormon foliculostimulant;) peste masura de mare, ca urmare a unui exces de hormoni masculini.

Cele doua tipuri de hormoni indeplinesc un rol esential in ciclul menstrual, mentinandu-l regulat, si in procesul de ovulatie. In cazul femeilor cu SOPC, procesul de ovulatie se realizeaza rar sau lipseste complet. Acesta este motivul ciclului menstrual neregulat. Este cazul celor in care menstra este absenta sau apare doar la intervale foarte mari de timp.

Cauzele SOPC

In mod cert, un factor important il reprezinta predispozitia genetica.

Perioada in care se resimt simptomele SOPC este cea a adolescentei, fiind si o evolutie destul de rapida.

Dintre semnele cele mai accentuate ale acestei afectiuni amintim acneea, hirsutismul, precum si o rezistenta crescuta la insulina. Persoanele in cauza castiga in greutate si sunt predispuse sangerarilor uterine disfunctionale, aceasta cauza tinzand spre infertilitate.

Pentru a stabili un diagnostic in acest sens, efectuarea unei anamneze, alaturi de un examen clinic este necesara. E recomandat a fi realizat in cadrul unui cabinet de ginecologie-Suceava, precum cel din Centrul Medical-Alma Clinic, alaturi de dozarile hormonale conform cu indicatiile specialistului. Acesta va analiza si aspectul ecografic al ovarelor.

Tratament pentru SOPC

Pe baza simptomatologiei se va aplica si un tratament potrivit pentru SOPC. Acesta vizeaza ameliorarea simptomelor experimentate, dar totodata se concentreaza si pe o reglare a menstrelor.

Sunt cazuri in care singura modalitate de a restaura menstrele, respectiv ovulatia este prin scaderea in greutate, in cazul persoanelor care se confrunta cu aceasta problema.

O alegere frecventa a femeilor se refera la pilulele contraceptive, acestea fiind concepute pentru a regla ciclul menstrual, dar totodata de a aduce echilibru in plan hormonal. In orice caz, solutia de tratament recomandata este cea indicata de medicul ginecolog specialist. Acesta poate prescrie tratamente variate pentru a stimula ovulatia, respectiv pentru reproducerea umana asistata.

Problema dereglarilor de acest fel poate aduce modificari in plan psihologic femeilor care doresc o sarcina. Situatiile in care apeleaza la specialisti din cauza ca nu pot concepe sunt frecvente. Sunt situatii in care tratamentele de stimulare ovariana sunt cu efect si altele care esueaza. Depinde de la o persoana la alta si de o serie de factori implicati.

Astfel de decizii trebuie luate numai fiind in deplina cunostinta de cauza, si la recomandarea ginecologului specialist.

Cele care sufera de SOPC, dar si de alte afectiuni ce tin de aceasta sfera medicala beneficiaza de servicii profesionale si tratamente moderne in cadrul Alma Clinic. Vezi aici cum poti face o programare.

Leave a Reply