Ai observat ca pretreci prea mult timp pe retelele sociale in ultima vreme, iar acest lucru iti afecteaza rutina zilnica? Felicitari, nu esti singurul. Nu trebuie insa sa te enerveze acest lucru si sa arunci telefonul din mana, s-ar putea sa il spargi iar unele reparatii display sunt cu adevarat costisitoare.
Te poti in schimb folosi de anumite aplicatii pentru a reduce timpul petrecut pe telefon in mod neproductiv. Si companiile ce activeaza in domeniu sunt preopcupate de acest aspect, ca dovada ca au lansat tot felul de aplicatii ce iti permit nu numai sa monitorizezi ci si sa limitezi timpul petrecut in mediul virtual.
Un astfel de exemplu este Screen Time al celor de la Apple, la care Android au construit si ei o replica, urmati si de terti care ofera optiuni care de care mai variate pentru restabilirea echilibrului intre online si offline. Si in scoli se incearca acest lucru prin interzicerea telefoanelor in timpul orelor de curs, masura ce a generat adevarate controverse acolo unde a fost aplicata.
Tot mai multe studii au confirmat in ultima vreme că există o problemă majoră in ceea ce priveste dependenta de smartphone in general si de rețele sociale in special mai ales în rândul adolescenților si pre-adolescentilor. Nici adultii sau cei mai in varsta nu stau insa foarte bine atunci cand vine vorba de timpul petrecut pe retelele de socializare, depasind cu mult asteptarile specialistilor in acest sens.
Ba mai mult, de multe ori depasesc tinerii in ceea ce priveste numarul de ore petrecute pe Facebook. Ceea ce multi utilizatori nu stiu este ca atat Facebook, cât și Instagram pun la dispoziția membrilor o serie de statistici ce le pot permite sa-si analizeze atent comportamentul si tiparele de utilizare, pentru a putea decide in consecinta de cauza daca sufera cu adevarat de o dependenta in acest sens.
Cand devine statul pe retele sociale viciu? Desi poate suna vag, atunci cand nu mai este vorba de divertisment ci de nevoia permanenta de a consulta feed-ul precum si postarea regulata de material pe contul propriu.
Cum poti sa-ti dai seama daca ai o problema? Cel mai simplu ar fi sa verifici cât timp ai petrecut pe fiecare dintre ele în ultima saptamana. Acestea insa nu sunt centralizate ci trebuiesc contorizate si monitorizate pentru fiecare dispozitiv in parte, fara a uita de cele de la munca, unde multi oameni isi petrec timpul pe retelele de socializare.
Dacă intr-adevar exista o problemă poti limita acest timp direct din meniul aplicatiei. Apasă pe Setează un memento zilnic. Poti apoi alege durata de timp optima in functie de prioritati si cat timp liber ai la dispozitie. Daca nu doresti o reducere drastica a timpului petrecut pe retelele sociale, poti face aceasta diminuare si gradual pentru a-i minimiza impactul emotional/
Acelasi procedeu se poate repeta si pentru instagram, ce pune la dispozitia utilizatorilor o optiune similara.
Bineinteles, aceste notificari pot fi cu usurinta ignorate insa ajuta in momentul in care timpul este petrecut pe smartphone in mod inconstient, fara un scop anume.