Tipuri de biciclete electrice

In momentul in care discutam despre biciclete, trebuie sa mentionam clar faptul ca se pot gasi doua categorii de biciclete, si anume bicicletele simple pe care le cunoaste toata lumea si pe care o mare parte din noi le-am folosit cel putin odata, si bicicletele electrice.

Despre bicicletele simple, nu are rost sa discutam, pentru ca toata lumea stie cum functioneaza o bicicleta normal, si fiecare dintre noi ne-am dat cu bicicleta, insa despre bicicletele electrice, ar fi o multime de detalii de adaugat.

Referitor la biciclete electrice, trebuie in primul rand mentionat faptul ca acestea pot sa fie de mai multe tipuri, iar in continuare vom discuta despre acest aspect.

Ei bine, se pot gasi biciclete care sa aiba motorul amplasat in butucul rotii, iar un astfel de sistem mai poarta si denumirea de “direct drive”, si se bucura de o unitate de propulsie rezistenta si mare, care insa are dezavantajul faptului ca nu produce un cuplu foarte mare.

Un avantaj mare pe care il au aceste biciclete, este acela ca ele pot sa fie reincarcate partial in momentul in care sunt dezangrenate. Inca un avantaj este acela ca ele nu au parti culisante, si deasemenea, nu produc nici un fel de sunet.

Mai trebuie amintit si faptul ca exista si butuci de spate cu motor care permit montarea ubui bloc de pinioane. Ei bine acesti butuci nu par sa fie foarte diferiti de butucii normali, insa cuplul mare pe care il au acestia compenseaza cu o viteza maxima nu foarte mare.

Din pacate insa, acest tip de bicicleta are un mare dezavantaj, si anume faptul ca nu se poate reincarca din mers, iar piesele culisante produc zgomot.

Se pot gasi si biciclete electrice care sa aiba motorul amplasat in butucul rotii din fata, iar aceasta situatie va duce la o senzatie “all wheel drive”, iar acest lucru se datoreaza vaptului ca roata din spate este pusa in miscare de actiunea picioarelor.

Marele avantaj pe care il are aceasta bicicleta, este acela ca motorul fiind o parte a rotii din fata, si eventualele reparatii vor fi mai simplu de efectuat, intretinerea va fi mai simpla si mai ieftina.

Aici trebuie mentionat faptul ca bicicletele electrice care au motorul amplasat in butucul rotii din spate, au o putere mai mare decat cele care au motorul amplasat in butucul rotii din spate.

Tot referitor la bicicletele electrice, mai trebuie mentionat si faptul ca se pot gasi biciclete electrice care sa aiba motorul amplasat central, pe cadru.

In cazul acestor biciclete cu motorul amplasat central, este important de amintit faptul ca in functie de raportul vitezei folosit de bicicleta, motorul poate sa isi adapteze contributia, si sa devina din ce in ce mai eficient.

De exemplu, in momentul urcarii unei pante, motorul bicicletei care este amplasat central va identifica reducerea vitezei si a cadentei, si automat va creste puterea indusa bicicletei in mod automat, pe cand un motor amplasat in butucul rotii nu va face acest lucru de unul singur, ci va trebui coordonat de persoana de pe bicicleta.

Asadar, acestea ar fi cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunosti referitor la bicicletele electrice si la tipurile acestora.

Leave a Reply