Trucuri pentru o mobila de bucatarie de vis

Bucataria nu mai este demult doar un spatiu anost, in care gatim mancarea si o servim apoi in camera „de curat”. Aceasta era perceptia data cu ani in urma, poate si din cauza arhitecturii blocurilor construite in perioada comunista.

Acestea aveau suprafete mici, iar bucataria, ca si baia de altfel, nu erau vazute ca spatiu de locuit, ci mai mult niste dependinte, care ne autau in ducerea traiului de zi cu zi.

Astazi insa, lucrurile s-au schimbat radical. Bucatariile sunt vazute ca parte integranta a casei, alaturi de living, uneori facand corp comun cu acesta. Asa au aparut bucatariile deschise, cu spatii ample, in care putem gati si lua masa deopotriva, bucurandu-ne de farmecul prepararii mesei, care a devenit astazi un nou model de socializare. Pentru dormitor putem comanda o mobila de dormitor moderna in culori calde.

Cum alegem insa mobila de bucatarie perfecta nevoilor noastre si, mai ales, cum o amenajam astfel incat sa ne satisfaca pe deplin gusturile? Vom incerca sa aflam in cele ce urmeaza.

Bucatarie de sine statatoare sau deschisa?

Primul lucru pe care il avem de stabilit in alegerea corpurilor de mobilier dintr-o bucatarie este sa stim ce spatiu avem la dispozitie. Avem o bucatarie clasica, delimitata cu usa de restul locuintei, sau avem o bucatarie deschisa, care face corp comun cu camera de zi?

In prima situatie, delimitarea cu ajutorul unui perete despartitor si a usii de restul casei nu ne ofera prea multe oportunitati. De obicei, acest gen de bucatarii sunt inguste, ceea ce implica in mod obligatoriu o mobila de bucatarie arta mobilei cu corpuri suspendate si cat mai utila cu putinta.

De obicei, aceste corpuri sunt asezate in linie, incorporand aragazul si plita, chiuveta cu spalator si alte obiecte casnice precum frigiderul sau cuptorul cu picrounde.

In cazul bucatariei deschide lucrurile se schimba insa, avand mai multe posbilitati de amenajare. Prin urmare, o bucatarie ampla ne permite asezarea unei mese in mijloc sau amenajarea unui bar pentru servit cafeaua si bauturile.

Util si ergonomic

O alta caracteristica a mobilei de bucatarie este utilitatea acesteia. Aici, trebuie sa avem in vedere amenajarea spatiilor de depozitare a alimentelor, care trebuie sa nu fie dispuse langa surse de caldura, dar sa fie si bine uscate si care sa permita aerisirea periodica.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ne gandim la depozitarea veselei de bucatarie, care implica aici atat tacamuri metalice, cat si prosoape, boluri si farfurii. De asemenea, trebuie sa ne gandim daca dorim bare metalice pentru agatarea ustensilelor sau raft separat pentru cuptorul cu microunde, spre exemplu.

Un lucru esential de care trebuie sa tinem cont este aerisirea. Mai ales daca bucatarie face corp comun cu living-ul, o hota de putere sporita, ceva mai eficienta, ar fi de dorit, pentru a elimina neajunsurile create de aburi si umezeala in exces.

Leave a Reply